torsdag, desember 25, 2014

Lyslykten "Cecilie"




Så var Julaften plutselig over,og man kan vise frem den siste julegaven man lagde i 2014.
Lykta ble til mens jeg ventet på en trådleveranse, og har vært med på tur til Marrakech i Marokko.
Siden bildene ble tatt i advent måtte man jo ha lilla lys, men med gaven fulgte det med en lyslenke som ga vanlig hvitt lys. Kan jo varieres i det uendelige med ulike farger på lyset. Mønsteret har som vanlig blitt til underveis.




 






søndag, desember 07, 2014

Hakke(t) klut,men nå har jeg åtte....


Så ble man selv bitt av basillen! Tidligere har man registrert at det var noe som kaltes strikkealonger på både sokker og kluter. Man får da en oppskrift som man skal lage også legger man da ut sine resultater. I sommer hadde Tove Fevang en "Hakkealong". Jeg hadde egentlig meldt meg på til å delta, men det rakk man da slettes ikke, så da ble det en "storproduksjon" av kjøkkenkluter.

 
Jeg begynte jo på Tove Fevang sin oppskrifter, men ga jo temmelig fort opp med å følge denne. Så jeg fant ut at denne oppskriften fungerte for meg:
Man legger opp 52 masker på hakkepinnen.
Farge nr 1 hakkes 10 omganger
Farge nr 2 hakkes 2 omganger
Farge nr 1 hakkes 1 omgang
Farge nr 2 hakkes 1 omgang
Farge nr 1 hakkes 1 omgang
Farge nr 2 hakkes 2 omganger
Farge nr 1 hakkes 13 omganger og da er man på midten og deretter kan man snu oppskriften, og starte med tretten omganger i farge nr 1. De flerfargede klutene har jeg laget litt variasjoner ut i fra hvor mye garn man hadde til å kunne lage en hel klut. Husk at når du bytter farge mange ganger, betyr dette at man også må feste mange tråder...

 
Det praktiske med en så enkel oppskrift er at man kan sitte på bussen og hakke i vei. Det har jo forekommet at man har blitt spurt om man strikker eller hva i all verden man holder på med. Men det er jo greit å bruke tiden på bussen til å lage noe man har bruk for.

Ulempen med vinteren er jo at man blir klar over hvor dårlig leselys det er på bussen. Alle disse svake sparepærene gjør man jo ting i blinde. Har jo hodelykt i veska, men det tar seg vel ikke ut å sitte på bussen med hodelykta på hodet? Man er jo rar nok som sitter og "strikker" med en nål.



Hakking kan beskrives som en blanding av hekling og strikking. Hakking kalles også tunisisk hekling, og mange mener å kunne spore opprinnelsen til Nord-Afrika. Det er en gammel og enkel håndarbeidsteknikk, og for meg som liker å både være sær og ikke kan strikke så passer det jo ganske bra. Teknikken, som også kalles tunisisk hekling gir et fast resultat og har en tydelig rett og vrangside. Når man skal hakke, trenger man en egen nål til dette. Det ligner en unormalt lang heklenål med krok i begge ender. Nåla kan lages av bein, plast, metall eller tre. Jeg har tre nåler i tre i forskjellige tykkelser. Til små prosjekter går det fint med en liten heklenål, men skal du ha mange masker er det lurt med lengre nål! Solvor er en "guru" på dette området.


Å hakke er ganske så enkelt, man starter å legge opp luftmasker, også henter man tråden gjennom maskene. Når man har gjort dette hele veien så ser det ut som det er strikkemasker på hakkenålen. På neste rad fullfører man ved å trekke tråden gjennom. Dette gjentar man til arbeidet er så stort som man ønsker.